Blank Ekskursjoner og møter Blank
Logo

BirdLife Norge avd. Oslo og Akershus

Her finner du sesongens program. Kalenderen til høyre gir en fin oversikt.
Bestill hele årsprogrammet til å henge på veggen!
 

Velg aktivitet:
 Ekskursjoner
Programmet er satt sammen av BirdLife OA samt våre lokallag.
Med mindre annet er opplyst er turene kostnadsfrie for våre medlemmer, og trenger ingen påmelding.
Du som ikke er medlem er også velkommen, men betaler da kr 100,– per tur ved fremmøte.
Fugleskolen logo I 2007 introduserte vi Fugleskolen, et opplegg for alle fugleinteresserte i Oslo og Akershus, der vi spesielt vil legge turene til rette for små og store som ønsker mer kunnskap og erfaring om våre vanligste arter.
Onsdag 1. mai

Årnestangen

Årnestangen ligger i Nordre Øyeren naturreservat – Nord-Europas største innlandsdelta. På denne tiden håper vi på lavvann og store sandbanker – et eldorado for vadere, ender og annet snadder!


Havørn ved Årnestangen
Foto: Eyvind Rugland
Fremmøtested: P-plassen i enden av Årnesvegen  (finn frem >>)
Tid: 04.30–12.00
Turleder: Knut Eie >>
Ta kontakt med turlederen for koordinering av transport.
Turreferat:
Årnestangen: 78 arter
Temperatur 8º, lettskyet, høye skyer, god sikt, ingen nedbør, lett bris

Totalt møtte 16 uthvilte personer opp ved P-plassen nedenfor Årnes gård denne grytidlige morgenen. Spissnutefroskene lagde et kor som vi hørte på før vi gikk mot utsiktspunktet utover det indre av Snekkervika. 3 rådyr beitet på jordet. Deretter snudde vi og begynte på strekningen utover Årnestangen. Noen viper holdt til på jordene ved hyttene til Nordre Øyeren Fuglestasjon(NØF). Storspover var aktive her, og deres flotte sang ble hørt mens vi gikk utover. En småspove blandet seg også inn. 3 bevere holdt til i Storråka, den ene langs kanten av Årnestangen og de andre langs Storsand. En gulerle fly over mens vi gikk utover. En del enkeltbekkasiner ble hørt. En flokk på 10 brushaner passerte over oss. Ute på plattingen på tuppen av Årnestangen ble medbragt niste fortært av turdeltagerne mens vi studerte omgivelsene rundt oss. 3 stjertender lå utenfor plattingen. En myrhauk hunn passerte litt nord for tuppen. Etter en stund gikk vi innover igjen til P-plassen.

Deretter dro en gjeng av oss til Rælingen kirke. Vi gikk et lite stykke slik at vi fikk utsikt utover Svellet, som er den nordligste delen av Øyeren. På mudderbankene og på grunnene i Svellet var det en del vadere. Blant annet 13 brushaner der de fleste var hanner i praktdrakt og hvor noen spilte litt på mudderet. Gluttsnipe, grønnstilk, rødstilk, strandsnipe, storspove, lappspove, vipe og tjeld var andre vaderarter. En tårnfalk jaktet og en rødstjert sang like ved.


Rælingen kirke: 32 arter

Dette et tillegg til BirdLife OA turen til Årnestangen. Vi sto på et jorde ved kjerka og så utover Svellet.


Svellet: 14 arter

Dette var en opsjon til BirdLife OA turen til Årnestangen. Vi sto ved Rælingen kirke og så utover Svellet.
Totalt 85 arter rapportert.
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1397
Torsdag 2. mai

Fugletrekk på Brønnøya

Arrangør: BirdLife Asker og Bærum lokallag
Brønnøya er en perle i Oslofjorden, uten biltrafikk. Her finner vi også det fine våtmarksområdet Viernbukta.


Viernbukta
Foto Bjørn Olav Tveit
Fremmøtested: P-plassen i Søndre vei, Nesøya  (finn frem >>)
Tid: 18.00–20.30
Turleder: Bård Kyrkjedelen >>
Turreferat:
Brønnøya: 26 arter
Temperatur 15º
Ved Brønnøya gård, på vei hjem

14 deltagere i dag. Sommerlig varme og litt stille i starten, men det tok seg opp utover kvelden med flere fine observasjoner. Vi fikk god anledning til å øve på Stillitsens sang. Rundturen er noen kilometer lang, og hovedmålet er Viernbukta naturreservat i sør. Der fikk vi et fint nærmøte med fire sjøorrer, som landet i bukta. Gluttsniper var en ny art for noen. Men også et par sandlo holdt til på holmene i bukta. Siden de har vært der før i år, samt litt kurtise så kan vi kanskje håpe på hekking der i år? Makrellterne og låvesvale var årets første for flere av oss, og ved Brønnøya gård på vei tilbake dukket endelig skogduene opp. Ett par som lot seg fotografere på greit hold.


Viernbukta: 13 arter
Totalt 36 arter rapportert.
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1358
Lørdag 4. mai

Svartskog – hører du fuglene?

Arrangør: BirdLife OA i samarbeid med DNT Nordre Follo turlag
Fra Oppegård kirke på Svartskog går vi en lett og fin tur på 8–10 km, i Svartskog landskapsvernområde, hvor vi lytter til fuglesang og observerer fugl. Passer for hele familien! Turen er i samarbeid med Oppegård Turlag. Ta med frokost!

Turleder fra Oppegård Turlag er Harald Teiger.


Svartskog landskapsvernområde
Foto Håkan Billing
Fremmøtested: Oppegård kirke  (finn frem >>)
Tid: 05.30–10.00
Turledere: Håkan Billing >>, Mariella Nora Isabella Filberg Memo >>
Turreferat:
Oppegård Sør: 38 arter
Temperatur 10º, lettskyet, høye skyer, god sikt, ingen nedbør, flau vind
… og kameraet fokuserte på kvisten foran :)Vi lytter på bøksanger og svarthvit fluesnapper

Vi ble 19 deltakere på vandring i Svartskog landskapsvernområde, i samarbeid med DNT Nordre Follo turlag. Været var strålende, og det var full trøkk på fuglesangen. For fløere av deltakerne var både syngende bøksanger og syngende skogdue nye arter. Det var også en opplevelse for mange å se trepiplerkens sangflukt.
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1372
Lørdag 4. mai

Fuglenes dag i Nittedal

Arrangør: BirdLife Nittedal lokallag
BirdLife Norge markerer «Fuglenes dag» over hele landet denne helgen i mai.
Med dette ønsker vi å rette fokus på lokalt fugleliv og naturvern. Vi kombinerer vårt arrangement med deltakelse på miljømarkedet til Nittedal kommune. Vi starter dagen med en fuglevandring langs Nitelva og deltar videre med stand på torget foran Flammen. De fleste lokale miljøorganisasjoner er tilstede.Stand på miljømarkedet 2023
Foto Eivind Hovin
Fremmøtested: Kulturverket Flammen, Rådhuset, Nittedal kommune  (finn frem >>)
Tid: 08.00–14.00
Turledere: Éric Francois Roualet >>, Tor Skjetne >>
Turreferat:
Sandum: 26 arter

BirdLife Nittedal arrangerte en fugletur for 12 deltagere i forbindelse med Fuglenes dag og Miljødagene i Nittedal. Turen gikk langs Nitelva fra Ørfiskebekken mot Haugmåsan og Gaustadmåsan. Deltagerne fikk innføring i fuglesang av Tor Skjetne, og observerte vanlige arter som gransanger, løvsanger, munk, skogsnipe, og strandsnipe. Totalt ble 26 arter notert i området.
Etter turen holdt BirdLife Nittedal stand på Miljødagene på Flammen sammen med andre miljøorganisasjoner. Her hadde lokallaget aktiviteter som fuglekassesnekring, og de delte informasjon om fuglelivet i Nittedal og deres prosjekter og aktiviteter.
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1385
Søndag 5. mai

Seiersten skanse

Arrangør: BirdLife Drøbak-Frogn lokallag
Området rundt Seiersten skanse ved Drøbak er en av Frogns vakreste lokaliteter. Her er både blomsterenger og særdeles flott løvskog med mange ulike sangere og spettearter. Den for Akershus sjeldne dvergfluesnapperen er også observert her. Rusleturen i Seierstenskogen ender ved kanonbatteriet ca. kl. 11.00, hvor vi speider etter trekkende rovfugl.


Seiersten skanse
Foto Per Morten Groth
Fremmøtested: Follo museum, Belsjøveien 17, 1440 Drøbak  (finn frem >>)
Tid: 07.00–11.00
Turledere: Ståle Dahlberg >>, Per Morten Groth >>
Turreferat:
Seiersten Skanse: 37 arter

Det var 10 deltagere som fikk en fin tur rundt seiersten skanse. det ble observert 37 arter på den 3 timer lange turen.
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1391
Søndag 5. mai

Et annerledes Oslo - fuglekikking i Frognerparken

Opplev et Oslo du ikke visste eksisterte! Oslos grønne lunger huser et yrende fugleliv, og det er heller ikke uvanlig å finne sjeldne arter midt i hovedstaden. Når byens menneskelige aktivitet våkner til live for dagen merker vi ikke så mye til den levende naturen. Fra åttetiden er det storbyens larm som gjør seg gjeldende helt til kvelden.

De første morgentimene etter soloppgang er det imidlertid naturens rushtid. Hver park har sin fantastiske friluftskonsert av fuglelyder. Ornitologene Håkan Billing og Ole Vignes tar deg med på en uforglemmelig naturopplevelse midt i Frognerparken. Her får du oppleve bokfinkens glade trall, løvsangerens vemodige strofer og svarttrostens melankolske fløyting. Ved gode forhold vil vi se og høre 20–30, ja kanskje helt opp mot 40 ulike fuglearter. Alle de vanlige artene blir forklart. Ta med kikkert hvis du har, men det er ingen nødvendighet. Vi har med lånekikkerter og noen teleskoper slik at du får full glede av denne spennende turen.

Turen avsluttes kl. 9.00, og da blir det møte med Foto.no som viser litt av sitt sortiment av kikkerter og annet, og serverer ferskt brød, pålegg, jus, kaffe og te ute i det fri.

Sjekk også Foto.no's nettside: foto.no

Fremmøtested: Hovedinngangen til Vigelandsparken  (finn frem >>)
Tid: 05.00–09.00 Frognerparken * 09.30–11.30 frokost med Leica Store Oslo
Turledere: Håkan Billing >>, Ole Vignes >>
Turreferat:
Frognerparken: 43 arter
Temperatur 10º, helt overskyet, høye skyer, god sikt, ingen nedbør, flau vind
Nesten hele gjengenFrokost i det fri

Det varslede regndråpene holdet seg i skyene, og falt aldri ned på oss 17 som møtte opp i Frognerparken klokken 05.00. Flere personer hadde aldri vært på grytidlig fugletur, og ble overrasket over den imponerende morgenkonserten fuglene holdt for oss. En vintererle satt lenge på en kvist som hang over Frognerbekken, villig poserende slik at alle fikk studert den grundig. Inniblant lydene flettet den inn lyder fra strandsnipe, så likt at vi først trodde det var en vader vi hørte. I Den engelske park fikk alle i gruppen stifte bekjentskap med en trekryper, som villig lot oss studere den på nokså nær avstand. Det er slike, små episoder som fenger fugleinteressen hos folk! Vi så et ekorn, samt 2 rådyr i Den engelske park.
Når turen var over ble vi spandert frokost bestående av ferske baguetter, brus og kaffe, av butikken Foto.no. Pål Elvenes informerte om den nye filialen til Foto.no på Billingstad, som har åpningsfest i morgen, 6. mai klokken 14.
Fugleskolen logo Svarttrost; Rødvingetrost; Kjøttmeis; Skjære; Gråspurv
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1398
Tirsdag 7. mai

Stovivannet

Arrangør: BirdLife Asker og Bærum lokallag
Vannet er omgitt av variert skog og landbruk – gunstig for trekkende fugler.


Stovivannet
Foto Bjørn Olav Tveit
Fremmøtested: Kveisegata, nord for vannet  (finn frem >>)
Tid: 18.00–21.00
Turleder: Bjørn Olav Tveit >>
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1359
Tirsdag 14. mai

Dælivannet

Arrangør: BirdLife Asker og Bærum lokallag i samarbeid med Bærum Elveforum – Bærum naturfestival
Vi går en runde rundt Dælivannet og opplever det mangfoldige fuglelivet i skogen, i våtmarken og i kulturlandskapet. Vi lytter til fuglesang og kanskje får vi med oss bøksanger og kjernebiter. På vannet ser vi etter toppdykkere og ender.


Dælivann
Foto Knut Eie
Fremmøtested: P-plassen på Steinsskogen gravlund i Bærum (er skiltet fra rv. 168 mellom Haslum og Bærums Verk)  (finn frem >>)
Tid: 18.00–21.00
Turledere: Knut Eie >>, Ann Torill Halvorsen >>
Turreferat:
Dælivannet: 40 arter
Temperatur 20º, lettskyet, høye skyer, god sikt, ingen nedbør, vindstille

Det møtte opp 28 personer på denne solrike og varme maidagen. Vi gikk gjennom hasselkalkedellauvskogen nedover mot Dælivannet. I skogen hadde vi blant annet 8 syngende bøksangere. Fuglesang ble det store temaet og flere sangere ble hørt, som f.eks. hagesangere og gulsangere. Både svarthvit fluesnappere og gråfluesnappere var aktive. En padde møtte vi på stien ved sørenden av vannet. I tillegg traff vi på rådyr med og uten gevir.
Fugleskolen logo Trepiplerke; Fuglekonge; Granmeis; Svartmeis; Nøttekråke
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1360
Mandag 20. mai

Urban fugletur / Engervannet

Arrangør: BirdLife Asker og Bærum lokallag i samarbeid med Bærum Elveforum – Bærum naturfestival
Nå er alle våre trekkfuglarter ankommet, og fuglesangen er på det mest intense. Vi skal rusle litt rundt i Sandvika-området for å se etter ulike arter som trives i våre nærområder. Vi tar også en liten tur innom Sandvikselva og Engervannet.


Engervannet
Foto ukjent
Fremmøtested: P-plassen øst for Coop Extra  (finn frem >>)
Tid: 09.00–13.00
Turleder: Terje Bøhler >>
Turreferat:
Sentrum og Engervannet: 39 arter
Temperatur 23º, skyfritt, svak vind

Kun 4 turdeltager på denne fine vårdagen. Dårlig oppmøte på denne 2. pinsedag kan tilskrives langhelg med fridag på fredag også (17. mai). Vi ruslet rundt i Sandvika langs Sandvikselva og hørte på fuglesangen for deretter å ta en tur til Engervann for å se på "vannfugl" der. Det mest oppsiktsvekkende var nok en stokkand-hunn med 8 helt (?) svarte pullus! Var det smaragdand-hannen som var faren? (bilder kommer etterhvert...)
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1361
Tirsdag 21. mai

Fuglekassetur langs Sandvikselva

Arrangør: BirdLife Asker og Bærum lokallag i samarbeid med Bærum Elveforum – Bærum naturfestival
Vi går fra Sandvika, videre langs Engervannet og inn i Kloppa naturreservat for så å returnere til Sandvika. Engervannet er en svært spesiell innsjø bestående av brakkvann. Fuglelivet her er rikt og interessant.


Sjekk av fuglekasser
Fremmøtested: Birk Sport, Løxaveien 19  (finn frem >>)
Tid: 18.00–20.30
Turleder: Bjørn Odd Frantzen >>
Turreferat:
Sandvikselva v/ Vøyenenga: 31 arter
Temperatur 21º, skyfritt, god sikt, vindstille

Frammøte ved pumpehuset ved BIRK sport i Løxaveien. I T-skjortevær startet turen ved dammen for potensiell oljeoppsamling fra Kolsåsbekken. Her hekker det sivhøne hvert år, også i år. Paret ble sett bevege seg rundt mellom vannplantene. Alltid en god start med sivhøner.
Deretter dreier det seg om sjekk av fuglekasser i et felt med rundt 30 småfuglkasser og et par andekasser. Blåmeis, kjøttmeis, svarthvit fluesnapper og spettmeis i kassene. I noen kasser delvis ferdige reir, mange med egg og i et par var det også små unger. På bakken hoppet det rundt gråtrostunger. Terje Bøhler bidro med å identifisere sangerne og flere gulsangere holdt fine konserter for oss.
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1362
Tirsdag 21. mai

Fuglesangtur ved Fagerstrand

Arrangør: BirdLife Nesodden lokallag i samarbeid med DNT Nesodden turlag
Fuglesangtur i samarbeid med DNT Nesodden turlag. Vi rusler en rolig kveldstur i området som er påtenkt som mulig framtidig «Munkerud næringsområde» ved Fagerstrand. Skogen er variert, med blant annet fin gammelskog, og det er også områder med jordbruk. Vi forventer et bra utvalg av fuglearter. Ta med kikkert og fuglebok, hvis du har. Vi har noen kikkerter til utlån, og har også med teleskop.

Parkeringsmulighet ved fremmøtestedet. Med buss nordfra, ta linje 565 til Fredsbostubben holdeplass, ankomst kl. 19.29 (med forbehold om endringer i rutetabellen).


Munkerud ved Fagerstrand
Foto Oddvin Lund
Fremmøtested: Ødegårdsveien, Fagerstrand, nær krysset ved Kløftaveien  (finn frem >>)
Tid: 19.30–21.30
Turleder: Oddvin Lund >>
Turreferat:
Munkerud næringsområde: 19 arter
Temperatur 18º, lettskyet, svak vind

Fellestur med DNT Nesodden turlag i området som er planlagt som framtidig næringsområde, «Munkerud næringsområde». Ødegårdsveien til gården og så gjennom skog til Agnorveien. Disiplinert gruppe som fikk med seg endel syngende arter, til dels på lang avstand. Bonusarter var traner og en overflyvende vepsevåk på nært hold.
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1373
Onsdag 22. mai

Skumringskveld og fuglesang ved Dælivannet, med nogo attåt

Arrangør: BirdLife Asker og Bærum lokallag
Vi går en runde rundt Dælivannet og opplever det mangfoldige fuglelivet i skogen, i våtmarken og i kulturlandskapet, mens vi lytter til fuglesangen og får med oss sommerkveldens farger. De berømte Fleskummalerne malte i området på 1880-tallet og «skumringskunsten» deres blir tema utover fuglekikkinga. Det blir altså fokus på fuglene, fuglesangen og ikke minst Fleskummalerne!


Dælivann
Maleri av Kitty Kielland
Fremmøtested: P-plassen på Steinsskogen gravlund i Bærum (er skiltet fra rv. 168 mellom Haslum og Bærums Verk)  (finn frem >>)
Tid: 21.00–00.30
Turleder: Halfdan Bleken >>
Turreferat:
Dælivannet: 17 arter
Temperatur 20º, skyfritt
Christian Skredsvig: Seljefløyten

Vi startet 14 personer fra gravlunden i nydelig sommervær med over 20 grader og i skyggen av Kolsås. Litt spinkel, men allsidig sang. Landskapet viste seg fra det mest maleriske og kulminerte i skumringen med en glødende, diger måne i sydøst..
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1363
Søndag 26. mai

Fuglenes dag Nesodden

Arrangør: BirdLife Nesodden lokallag
Fugletur med vekt på fuglesang, i samarbeid med DNT Nesodden turlag. Turen går til eikeskogen ved Røer gård. Her får vi oppleve et variert fugleliv, dels i mosaikken mellom eikeskog og dyrket mark, dels gjennom blandingsskog med preg av gammelskog. Vi avslutter med ringmerking av fugleunger i Nesoddparken. Passer for barn (forbehold om egnet ungekull i fuglekassene)! Ta med kikkert og fuglebok, hvis du har. Vi har noen kikkerter til utlån, og har også med teleskop.


foto.no
Foto Bård Bredesen
Fremmøtested: Nesoddparken, Løeshagaveien 49  (finn frem >>)
Tid: 08.20–10.30 fugletur; 10.30–11.00 ringmerking
Turledere: Jan Erik Røer >>, Oddvin Lund >>
Turreferat:
Sandvoll - Røertjern - Altenborg - Røer - Sandvoll: 35 arter
Temperatur 18º, lettskyet, høye skyer, god sikt, flau vind

Tilsammen 10 personer deltok på BirdLife Nesoddens tur med frammøte i Nesoddparken, Sandvoll. Her ble vi møtt av en syngende gulsanger som en fin innledning på turen.

Det var brukbar sangaktivitet første del av turen, men etterhvert ble det både varmere og roligere. Tett løvverk gjorde det ikke så lett å se alle fuglene, men det var en fin morgen i forsommerskogen.
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1375
Søndag 26. mai

Fuglenes dag ved Østensjøvannet

Arrangør: BirdLife OA i samarbeid med Østensjøvannets Venner og Østensjø Husflidlag
Fuglenes dag markeres hvert år over hele landet, mot slutten av mai eller i begynnelsen av juni. Ved Østensjøvannet skjer det mange spennende og morsomme ting rundt Fugleteltet og mange andre stand. Det blir korte fugleturer, foredrag, testing av kikkerter, salg av litteratur, minikurs og fuglebingo. Eget aktivitetstelt for barna!

Ser hele programmet: fuglenesdag.noÅpning av Fuglenes dag
Foto Jan Erik Haugen
Fremmøtested: Østensjøvannets vestside sør for fugleskjulet  (finn frem >>)
Tid: 11.00–16.30
Turledere: Håkan Billing >>, Finn Arnt Gulbrandsen >>
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1419
Onsdag 29. mai

Semsvannet

Arrangør: BirdLife Asker og Bærum lokallag
Bli med på en runde rundt Semsvannet, Asker sin egen naturperle mot Vestmarka. I tillegg til vannet, er det kulturmark, skogteiger og våtmarker på runden, som delvis er grusvei, delvis god sti.


Semsvannet
Foto Svein Dale
Fremmøtested: Utenfor Smia kafé, NaKuHel-senteret. Benytt offentlig transport, eller parkering før NaKuHel-senteret / Sem gjestegård  (finn frem >>)
Tid: 18.00–21.00
Turledere: Merete Wiken Dees >>, Simon Rye >>
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1364
Lørdag 1. juni

Fuglesangtur ved Fagerstrand

Arrangør: BirdLife Nesodden lokallag i samarbeid med DNT Nesodden turlag
Fuglesangtur i samarbeid med DNT Nesodden turlag. Vi rusler en rolig morgentur i området som er påtenkt som mulig framtidig «Munkerud næringsområde» ved Fagerstrand. Skogen er variert, med blant annet fin gammelskog, og det er også områder med jordbruk. Vi forventer et bra utvalg av fuglearter, kanskje også kommunefuglen, som er dvergspett. Ta med kikkert og fuglebok, hvis du har. Vi har noen kikkerter til utlån, og har også med teleskop.

Parkeringsmulighet ved fremmøtestedet. Med buss nordfra, ta linje 575 til Torneveien holdeplass, ankomst kl. 07.35 (med forbehold om endringer i rutetabellen).
Munkerud ved Fagerstrand
Foto Oddvin Lund
Fremmøtested: Ødegårdsveien, Fagerstrand, nær krysset ved Kløftaveien  (finn frem >>)
Tid: 07.40–10.00
Turleder: Oddvin Lund >>
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1376
Søndag 2. juni

Naturbussen

Naturbussen tar oss til fem av de mest spennende grønne lungene i Oslo by. Arrangementet er gratis og åpent for alle. Påmelding er ikke nødvendig. Så ta med hele familien for en urban fugletur med Naturbussen!

Både ornitologer og botanikere er klare til å guide deg rundt.

Rutedetaljer:
• Hovedinngangen til Frognerparken kl. 08.00
• Slottsparken ca. kl. 09.45
• Botanisk hage ca. kl. 11.30
• Valle Hovin ca. kl. 13.30
• Ekeberg ca. kl. 15.00

Klokken 17.00 er turen over (retur til Frognerparken), og vi tar en oppsummering av opplevelsene på de ulike stedene. Ta gjerne med nistepakke, så hygger vi oss litt ekstra i Ekebergskråninga.


Naturbussen
Fremmøtested: Hovedinngangen til Vigelandsparken  (finn frem >>)
Tid: 08.00–17.00
Turleder: Håkan Billing >>
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1399
Onsdag 5. juni

Engervannet

Arrangør: BirdLife Asker og Bærum lokallag
Engervannet er en svært spesiell innsjø bestående av brakkvann. Fuglelivet her er rikt, og mest kjent er isfuglene som hekker like ved, og som jevnlig ses på matsøk i vannet.


Engervannet
Foto ukjent
Fremmøtested: P-plassen øst for Coop Extra  (finn frem >>)
Tid: 18.00–21.00
Turledere: Knut Arne Nygård >>, Wenche Helene Hartviksen Nygård >>
Fugleskolen logo Grønnspett; Bøksanger; Gransanger; Løvsanger; Bokfink
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1365
Torsdag 6. juni

Kommunefugltur: Åkerrikse i Nordre Follo

Nordre Follo er en av kjernekommunene for åkerrikse i Akershus, og arten er kommunefugl. Vi lytter selvsagt ikke bare etter åkerrikse, men også etter andre nattsangere, som vaktel, nattergal, myrsanger, busksanger og annet som synger i sommernatten.
Åkerrikse
Foto Ron Knight / WC
Fremmøtested: Utenfor Felleskjøpet på Holstad  (finn frem >>)
Tid: 22.00–02.00
Turleder: Morten Gaathaug >>
Ta kontakt med turlederen for koordinering av transport.
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1408
Fredag 7. juni

Dverglo og nattsangere i Nittedal

Arrangør: BirdLife Nittedal lokallag
Nittedal har dverglo som kommunefugl. Vi starter kvelden med fokus på dverglo, og besøker en lokalitet. Når kvelden går over i natt, håper vi å få oppleve sangen til myrsanger, busksanger, åkerrikse og andre godbiter. Denne turen bestemmes av hvor fuglene er. Vi må bruke bil mellom de på forhånd kartlagte lokalitetene. Korte vandringer og intens, spennende lytting kan gi flotte opplevelser. Husk varme klær, temperaturen faller raskt 10 grader når solen går ned.
Natt i kulturlandskapet.
Foto Mette Skjetne
Fremmøtested: Prøysentorget (Mosenteret)  (finn frem >>)
Tid: 21.00–02.00
Turleder: Tor Skjetne >>
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1386
Søndag 9. juni

Årungen

Arrangør: BirdLife Drøbak-Frogn lokallag
Rundt Årungen i juni er det mange spennende sangfugler. Vi satser på å høre rosenfinkens vakre sang, og kanskje også nattergal.


Årungen
Foto Jarle Granum
Fremmøtested: P-plassen ved Vestvika  (finn frem >>)
Tid: 09.00–13.00
Turledere: Ståle Dahlberg >>, Per Morten Groth >>
Fugleskolen logo Sanglerke; Taksvale; Buskskvett; Tornsanger; Gulspurv
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1392
Onsdag 12. juni

Nattravntur i Hurum

Arrangør: BirdLife Asker og Bærum lokallag
Hurum er fra 2020 innlemmet i Asker kommune, og er derfor et nytt og ubeskrevet blad for BirdLife OA/AB. Her er mange viktige fugleområder, deriblant flere steder med nattravn.


Nattravn.
Foto Terje Bøhler
Fremmøtested: Asker stasjon, Lensmannslia P-plass  (finn frem >>)
Tid: 22.00–02.00
Turleder: Bård Kyrkjedelen >>
Ta kontakt med turlederen for koordinering av transport.
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1366
Torsdag 20. juni

Myrsangertur ved Øverland

Arrangør: BirdLife Asker og Bærum lokallag
Myrsangeren er i det absolutte toppsjiktet blant våre sangfugler. Den synger for det meste på natten etter mørkets frembrudd. Turen går fra utfartsparkeringen på Øverland der vi skal lytte til denne mestersangeren som har et oppkomme av hermelyder. Identisk imitasjon av noen av våre lokale arter, og med innslag av eksotiske afrikanske arter – fra dens vinteroppholdssted.


Øverland
Foto WC / Punkmorten
Fremmøtested: Øverland utfartsparkering / FUS barnehage  (finn frem >>)
Tid: 23.00–02.00
Turleder: Terje Bøhler >>
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1368
Lørdag 20. juli

Lavskriketur til Hurdal

På denne turen setter vi fokus på Hurdals kommunefugl, lavskrike. Vi kjører Skrukkelivegen forbi Skrukkelitjern og videre mot Osttjern og Glasbergtjern. Mange andre spennende skogsarter kan også dukke opp på turen. OBS! Det blir en del gåing utenom stier, i til dels ulendt terreng og på våte myrer. Husk å ta med niste.
Lavskrike
Foto Bjørn Graatrud
Fremmøtested: Parkeringsplassen ved Hurdal kirke  (finn frem >>)
Tid: 08.00–13.00
Turleder: Bjørn Kristian Graatrud >>
Ta kontakt med turlederen for koordinering av transport.
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1400
Lørdag 27. juli

Årnestangen

Årnestangen i Nordre Øyeren naturreservat byr på mye spennende fuglekikking også sommerstid. For noen vaderarter har høsttrekket allerede begynt, mens andre arter er i sin andre hekkeperiode. Kommunefuglen for Rælingen, krikkand, får vi nok se. Unn deg en tidlig sommermorgen i Nord-Europas største innlandsdelta!

Viper ved Årnestangen i juli
Foto Eyvind Rugland
Fremmøtested: P-plassen ved Lecaveien  (finn frem >>)
Tid: 04.30–12.00
Turleder: Håkan Billing >>
Ta kontakt med turlederen for koordinering av transport.
Fugleskolen logo Laksand; Enkeltbekkasin; Munk; Blåmeis; Grønnsisik
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1401
Søndag 18. august

Årungen

Arrangør: BirdLife Drøbak-Frogn lokallag
Rusletur på Frogn-siden og sørenden av Årungen, hvor vi håper å se og høre mange spennende arter. Noen har begynt å trekke sørover, og kanskje får vi se arter som vanligvis ikke er å finne her på Østlandet.


Høst ved rostadion
Foto Arild Andersen
Fremmøtested: P-plassen ved Vestvika  (finn frem >>)
Tid: 09.00–13.00
Turledere: Ståle Dahlberg >>, Per Morten Groth >>
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1393
Lørdag 24. august

Høstens trekkfugler, en rundtur i Hakadal og Åneby Nord

Arrangør: BirdLife Nittedal lokallag
Vi besøker blant annet Sagdammen, Åsbekken og Kirkebyenga. Mange spennende arter er nå på sørgående trekk. Blåstrupe – fjellets nattergal – blir en av målartene vi håper å finne. Vi bruker bil mellom de ulike lokalitetene.


Blåstrupe.
Foto Éric Roualet
Fremmøtested: Bensinstasjonen i Hakadal (YX 7-Eleven)  (finn frem >>)
Tid: 07.00–12.00
Turleder: Éric Francois Roualet >>
Fugleskolen logo Storspove; Flaggspett; Rødstrupe; Måltrost; Grønnfink
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1387
Søndag 25. august

Losbydagen

Besøk de flotte omgivelsene rundt Losby gods i Lørenskog kommune. BirdLife OA og Fugleteltet finner du ved Mønevann.

I Fugleteltet får du informasjon om både om fugl og foreningen for fuglevern, BirdLife Norge. Du får teste kikkerter og teleskop, kjøpe fuglelitteratur og være med på uhøytidelig konkurranse. Vi har mange flotte produkter på tilbud for hele familien. Kanskje får vi se kommunefuglen, vipe.

Losbydagen arrangeres av Lørenskog kommune.
Fugleteltet på Losbydagen
Foto Håkan Billing
Fremmøtested: Ved Mønevann  (finn frem >>)
Tid: 11.00–15.00
Turleder: Håkan Billing >>
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1409
Søndag 1. september

Nordre Øyeren på Jørholmen

Arrangør: BirdLife OA i samarbeid med Besøkssenter våtmark Nordre Øyeren
Tur i nordre del av Nordre Øyeren naturreservat. Vi besøker blant annet det nye fugletårnet på Furusand. Etterpå markerer vi Barnas våtmarksdag og Friluftslivets dag med Fugleteltet ved Besøkssenter våtmark Nordre Øyeren.

Tider:
Kl. 06.30–11.00 Fugletur
Kl. 12.00–16.00 Fugleteltet ved våtmarkssenteret


Nordre Øyeren, fra fugletårnet på Furusand
Foto Håkan Billing
Fremmøtested: P-plassen ved Søndre Bjanes (morgenturen)  (finn frem >>)
Tid: 06.30–11.00 fugletur; 12.00–16.00 Fugleteltet
Turleder: Gry-Merete Øvrehus >>
Ta kontakt med turlederen for koordinering av transport.
Fugleskolen logo Fiskemåke; Gråmåke; Låvesvale; Kråke; Stær
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1410
Lørdag 7. september

Havørnsafari rundt Håøya

Arrangører: BirdLife Drøbak-Frogn lokallag og BirdLife Nesodden lokallag
I 2008 hekket havørn, Frogns kommunefugl, for første gang i Oslofjorden på 126 år. Den gang på Håøya. Reiret ble ødelagt av store mengder snø da vinteren kom. Men fuglene har ikke gitt opp, og har hatt flere vellykkete hekkinger i indre Oslofjord. Området rundt Håøya er favorittstedet for matsøk, og fuglene ses ofte på jakt her. Vi satser på at disse flotte fuglene vil vise seg frem også på denne dagen. I Drøbaksundet rundt Håøya er det også mye sjøfugl. Det blir gode muligheter til å fotografere.
Havørn på Håøya
Foto Kjell Isaksen
Fremmøtested: Drøbak gjestehavn  (finn frem >>)
Tid: 09.00–13.00
Pris: Gratis
Turledere: Ole Kristoffer Bøhn >>, Ivar Ruud Eide >>
Ta kontakt med turlederen for koordinering av transport.
Tidsfrist torsdag 5. september. Maksimalt antall deltakere: 20. 
Allerede medlem eller registrert bruker?
MERK: Du har en brukerkonto om du har deltatt på kurs m.m. tidligere. I så fall:
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1379
Lørdag 7. september

Ringmerking ved Åsbekken i Nittedal

Arrangør: BirdLife Nittedal lokallag
Bli med og opplev fuglene på nært hold når vi setter opp nett og ring-merker fugler ved Åsbekken. Ringmerking kan lære oss mye om fuglene vi har rundt oss, og er en spennende opplevelse for både voksne og barn.

Det er mange trekkfugler på denne årstiden, så det kan bli stor aktivitet. Forbehold om endringer i arrangementet dersom det meldes mye regn.


Ringmerking av blåmeis.
Foto Éric Roualet
Fremmøtested: Nedenfor Sagdammen langs Rv 4  (finn frem >>)
Tid: 09.00–12.00
Turleder: Éric Francois Roualet >>
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1388
Søndag 8. september

Østensjødagen

Arrangør: BirdLife OA i samarbeid med Østensjøvannets venner og Besøkssenter våtmark Oslo
Den næringsrike fuglesjøen midt i Oslos miljøpark. Her kommer vi tett på både vanlige og uvanlige fuglearter, både i og ved vannet, og legger spesielt merke til Oslos kommunefugl, toppdykker. På en normalt bra dag på denne tiden av året kan en øvet fuglekikker registrere mer enn 50 arter. Totalt er det registrert hele 233 fuglearter ved vannet. Det blir to turer: Først en soloppgangstur (Birdlife Pro), og så en familie- og barnetur som avsluttes ved Bakkehavn (Besøkssenter våtmark Oslo) kl. 12.00, hvor Østensjødagen feires til kl. 15.00.
Østensjøvannet
Foto: Audun Skrindo
Fremmøtested: P-plassen ved sørøstenden  (finn frem >>)
Tid: 06.30–09.30 «Birdlife Pro»; 10.00–12.00 familie– og barnetur; 12.00–15.00 Fugleteltet
Turledere: Håkan Billing >>, Jan Erik Haugen >>
Fugleskolen logo Stokkand; Toppand; Toppdykker; Hettemåke; Rødstrupe
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1418
Lørdag 14. september

Ringmerking på Fornebu

Arrangør: BirdLife Asker og Bærum lokallag
Vi satser på å få ringmerket noen spennende arter for å vise frem og fortelle om denne dagen.

Det er mange trekkfugler på denne årstiden, så det kan bli stor aktivitet. Forbehold om endringer i arrangementet dersom det meldes mye regn.


Glade ringmerkere.
Fremmøtested: Lilløyplassen naturhus, Oksenøya (Fornebu)  (finn frem >>)
Tid: 08.00–11.00
Turleder: Bjørn Olav Tveit >>
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1367
Søndag 22. september

Revlikollen

Helt sør i Lillomarka naturreservat ligger Revlikollen med sin flotte eventyrskog. Her finnes blant annet flere spettearter, korsnebber og nøttekråke. I tillegg kan vi, med litt flaks, treffe på alle variantene av skogshøns. Turen er ca. 8 km i varierende terreng, så ta på godt fottøy og husk matpakke!


Revlikollen.
Foto Lars Marthinsen
Fremmøtested: Solemskogen p-plass  (finn frem >>)
Tid: 06.30–13.00
Turleder: Lars Petter Røyset Marthinsen >>
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1414
Lørdag 5. oktober

EuroBirdwatch i Nittedal

Arrangør: BirdLife Nittedal lokallag
Bergtjern rundt, en vakker vandring i høstskog. Lokale meiser, spetter og kråkefugler hamstrer mat for kommende vinter. Musvåk og fjellvåk, samt store trosteflokker er på vei sørover. Storlom hekker regelmessig i tjernet og observeres til langt ut i oktober. Turen er 7–8 km lang og går i hovedsak på god sti. Terrenget er småkupert, husk godt fottøy, varm drikke og matpakke.


Bergtjern i Nittedal.
Foto Tor Skjetne
Fremmøtested: Prøysentorget (Mosenteret)  (finn frem >>)
Tid: 08.00–13.00
Turleder: Tor Skjetne >>
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1389
Søndag 6. oktober

Euro Birdwatch på Nesodden

Arrangør: BirdLife Asker og Bærum lokallag
Euro Birdwatch foregår første helg i oktober hvert år. Det er den største begivenheten til europeiske BirdLife-partnere, og en god anledning for alle til å observere fugletrekk og oppleve verdien av de lokale fugleområdene. 
BirdLife Nesodden lokallag inviterer til fugletur på Nesoddens brygger. Vi ser etter trekkende og rastende fugler på Nesoddtangen, før vi besøker noen av bryggene på øst- og vestsida av Nesodden. Der har vi god utsikt over områder i fjorden. Turen passer for alle fugleinteresserte. Vi har noen kikkerter til utlån.  Samkjøring i bil fra ferjekaia (gratis parkering).


Skåding på Nesoddtangen.
Foto Bård Bredesen
Fremmøtested: Nesoddtangen brygge  (finn frem >>)
Tid: 10.00–13.00
Turleder: Oddvin Lund >>
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1377
Søndag 6. oktober

Euro Birdwatch ved Østensjøvannet

Arrangør: BirdLife OA i samarbeid med Østensjøvannets venner og Besøkssenter våtmark Oslo
Euro Birdwatch foregår første helg i oktober hvert år. Det er den største begivenheten til europeiske og sentralasiatiske BirdLife-partnere, og er en svært viktig anledning for allmennheten og fuglekikkere å observere fugletrekk og øke bevisstheten om dette spesielle naturfenomenet.

Denne dagen er det først en morgentur rundt vannet, og etterpå står vi ved fugleskjulet ved Østensjøvannet, og registrerer alt vi observerte/observerer av fugl. Det er Besøkssenter våtmark Oslo som står for arrangementet ved vannet.


Sivhøne ved fugleskjulet
Foto: Geir Høen
Fremmøtested: Fugleskjulet på vestsida av vannet  (finn frem >>)
Tid: 08.00–12.00 tur rundt vannet. 12.00–15.00 registrering av arter ved skjulet.
Turleder: Håkan Billing >>
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1402
Lørdag 12. oktober

Øra i Østfold

Arrangør: BirdLife OA i samarbeid med BirdLife Østfold
Øra naturreservat er Norges eneste større bløtbunnsestuarie. Her samles mengder av våtmarksfugl, og det dukker ofte opp sjeldne og spennende arter. Bilbåren heldagstur med hardcore-fokus på spennende fugler.

Husk varme klær og varmt fottøy!

Turleder for BirdLife Østfold er Øivind Lågbu


Øra naturreservat
Fremmøtested: Tveita bedriftsområde  (finn frem >>)
Tid: 07.00–16.00
Turledere: Jan Olav Nybo >>, Øivind Lågbu >>
Ta kontakt med turlederen for koordinering av transport.
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1415
Søndag 13. oktober

Aurskog-Høland

Også om høsten har Aurskog-Høland mye å by på. Vi besøker alle de beste fuglelokalitetene, fra Bjørkelangen i nord til Hemnessjøen i sør, og tar selvsagt turen innom den nye fuglekikkerplattformen på Kjelle. Kjøreruten fra sted til sted er lagt opp til å speide etter våtmarksfugler. Husk varme klær og niste for denne bilbårne heldagsturen!


Fuglekikkerplattformen på Kjelle
Foto Håkan Billing
Fremmøtested: Bensinstasjonen ved Fetsundbrua  (finn frem >>)
Tid: 07.15–15.15
Turleder: Svein Dale >>
Ta kontakt med turlederen for koordinering av transport.
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1411
Lørdag 19. oktober

Høstens vakreste Rigmor-tur

Arrangør: BirdLife Asker og Bærum lokallag
En meget tradisjonsrik tur, hvor vi ferdes med MS Rigmor langs kysten av indre Oslofjord for å se etter alkefugler, ender og måker. Med gode, helst sterke, sønnavinder i forkant kan man se lomvi, alke og kanskje lunde og alkekonge. I tillegg kan spennende måker dukke opp. I 2014 ble det sett gulnebblom, fjæreplytt og gråstrupedykker.

Tog/buss til Sandvika. P-plass på Kadettangen: Maks 7 timer, de 3 første gratis.


Fra Rigmor-turen 2021.
Foto Tore Westgård
Fremmøtested: Kadettangen i Sandvika  (finn frem >>)
Tid: 10.00–14.00
Pris: Gratis
Turleder: Bård Kyrkjedelen >>
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1369
Lørdag 9. november

Garlaushøgda – skogens vinterfugler og -lyder

Arrangør: BirdLife Asker og Bærum lokallag
Skogstur hvor vi går fra Steinsskogen gravlund og innover mot Muren. Målet med turen er spesielt å lære deltakerne lydene til de vanligste artene i høst/vinterskogen – som spetter, meiser, trekryper og finkefugler. Kanskje treffer vi på spurveugla også?
Obs! Fottøy etter forholdene, det kan være meget vått og kanskje snø i skogen på denne årstiden.


Morgenstemning i Steinsskogen, med nysnø på bakken.
Foto Knut Arne Nygård
Fremmøtested: P-plassen på Steinsskogen gravlund i Bærum (er skiltet fra rv. 168 mellom Haslum og Bærums Verk)  (finn frem >>)
Tid: 10.00–14.00
Turledere: Knut Arne Nygård >>, Knut Eie >>
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1370
Lørdag 16. november

Mjøsa og Vorma

Visste du at 1/6 av Mjøsa ligger i Akershus? Og at den delen sjelden fryser til? Åpent vann i innlandet betyr enkel tilgang til mat for vannlevende fugler. På denne turen som starter i Feiring, helt nord i Akershus, leter vi etter lommer, dykkere, ender og annet som måtte være til stede. I Feiring har alle fire lomarter blitt observert, men storlom er den vanligste. Horndykker er vanligvis også å se. På Minnesund samles mye fugl, og her er det god sjanse for blant annet lappfiskand og havelle. Vi fortsetter sørover langs Vorma med enkelte avstikkere, og avslutter turen ved Vormsund. Kommunefuglen i Eidsvoll er sangsvane, som vi håper å få se.
Mjøsa.
Foto Petter Osbak
Fremmøtested: Coop i Feiring  (finn frem >>)
Tid: 09.00–15.00
Turleder: Knut Eie >>
Ta kontakt med turlederen for koordinering av transport.
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1403
Fredag 27. desember

Romjulsfugler

I den mørke årstiden er det ofte stille i skogen. Men i Maridalen, med sin kombinasjon av kulturlandskap og skog, er det alltid noe å se. Flere steder drives det også med fugleforing i større skala, og her er det garantert småfugl å se. Turen byr på en fin mulighet til å studere ulike meisearter på nært hold, og med stor sannsynlighet også spetter, nøtteskrike og andre arter. Her bør vi også kunne se ravn, og hvis forholdene ligger til rette, får vi også se Norges nasjonalfugl, fossekallen. Vi kjører og går langs vei og sti, så husk varmt og godt fottøy.


Flott rotvelt på Barlindåsen i Maridalen.
Foto Terje L. Møinichen-Berstad
Fremmøtested: P-plassen ved Låkeberget  (finn frem >>)
Tid: 10.15–15.15
Turleder: Håkan Billing >>
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1404
Velg aktivitet:

<<2024>>
<<MAI>>
umationtofr
18293012345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
22272829303112

    = Ekskursjoner
    = Medlemsmøter
    = Kurs
    = Sosiale treff

Last ned en
oversikt til å
henge på
veggen >>
Skriver
Klikk på turer (de grønne) bakover i kalenderen for å lese turreferater fra avholdte ekskursjoner.

Alt materiell (design, tekst og bilder) under domenene oa.birdlife.no, nofoa.no og oafugl.no er beskyttet via åndsverkloven. For kreditering av fotografer og illustratører, klikk her.

All material (text, design, and pictures) under the domains oa.birdlife.no, nofoa.no and oafugl.no are copyrighted by law. For credits of photographers and illustrators, click here.