Blank Ekskursjoner og møter Blank
Logo

BirdLife Norge avd. Oslo og Akershus

Her finner du sesongens program. Kalenderen til høyre gir en fin oversikt.
Bestill hele årsprogrammet til å henge på veggen!
 

Velg aktivitet:
 Ekskursjoner
Programmet er satt sammen av BirdLife OA samt våre lokallag.
Med mindre annet er opplyst er turene kostnadsfrie for våre medlemmer, og trenger ingen påmelding.
Du som ikke er medlem er også velkommen, men betaler da kr 100,– per tur ved fremmøte.
Fugleskolen logo I 2007 introduserte vi Fugleskolen, et opplegg for alle fugleinteresserte i Oslo og Akershus, der vi spesielt vil legge turene til rette for små og store som ønsker mer kunnskap og erfaring om våre vanligste arter.
Onsdag 1. mai

Årnestangen

Årnestangen ligger i Nordre Øyeren naturreservat – Nord-Europas største innlandsdelta. På denne tiden håper vi på lavvann og store sandbanker – et eldorado for vadere, ender og annet snadder!


Havørn ved Årnestangen
Foto: Eyvind Rugland
Fremmøtested: P-plassen i enden av Årnesvegen  (finn frem >>)
Tid: 04.30–12.00
Turleder: Knut Eie >>
Ta kontakt med turlederen for koordinering av transport.
Turreferat:
Årnestangen: 78 arter
Temperatur 8º, lettskyet, høye skyer, god sikt, ingen nedbør, lett bris

Totalt møtte 16 uthvilte personer opp ved P-plassen nedenfor Årnes gård denne grytidlige morgenen. Spissnutefroskene lagde et kor som vi hørte på før vi gikk mot utsiktspunktet utover det indre av Snekkervika. 3 rådyr beitet på jordet. Deretter snudde vi og begynte på strekningen utover Årnestangen. Noen viper holdt til på jordene ved hyttene til Nordre Øyeren Fuglestasjon(NØF). Storspover var aktive her, og deres flotte sang ble hørt mens vi gikk utover. En småspove blandet seg også inn. 3 bevere holdt til i Storråka, den ene langs kanten av Årnestangen og de andre langs Storsand. En gulerle fly over mens vi gikk utover. En del enkeltbekkasiner ble hørt. En flokk på 10 brushaner passerte over oss. Ute på plattingen på tuppen av Årnestangen ble medbragt niste fortært av turdeltagerne mens vi studerte omgivelsene rundt oss. 3 stjertender lå utenfor plattingen. En myrhauk hunn passerte litt nord for tuppen. Etter en stund gikk vi innover igjen til P-plassen.

Deretter dro en gjeng av oss til Rælingen kirke. Vi gikk et lite stykke slik at vi fikk utsikt utover Svellet, som er den nordligste delen av Øyeren. På mudderbankene og på grunnene i Svellet var det en del vadere. Blant annet 13 brushaner der de fleste var hanner i praktdrakt og hvor noen spilte litt på mudderet. Gluttsnipe, grønnstilk, rødstilk, strandsnipe, storspove, lappspove, vipe og tjeld var andre vaderarter. En tårnfalk jaktet og en rødstjert sang like ved.


Rælingen kirke: 32 arter

Dette et tillegg til BirdLife OA turen til Årnestangen. Vi sto på et jorde ved kjerka og så utover Svellet.


Svellet: 14 arter

Dette var en opsjon til BirdLife OA turen til Årnestangen. Vi sto ved Rælingen kirke og så utover Svellet.
Totalt 85 arter rapportert.
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1397
Torsdag 2. mai

Fugletrekk på Brønnøya

Arrangør: BirdLife Asker og Bærum lokallag
Brønnøya er en perle i Oslofjorden, uten biltrafikk. Her finner vi også det fine våtmarksområdet Viernbukta.


Viernbukta
Foto Bjørn Olav Tveit
Fremmøtested: P-plassen i Søndre vei, Nesøya  (finn frem >>)
Tid: 18.00–20.30
Turleder: Bård Kyrkjedelen >>
Turreferat:
Brønnøya: 26 arter
Temperatur 15º
Ved Brønnøya gård, på vei hjem

14 deltagere i dag. Sommerlig varme og litt stille i starten, men det tok seg opp utover kvelden med flere fine observasjoner. Vi fikk god anledning til å øve på Stillitsens sang. Rundturen er noen kilometer lang, og hovedmålet er Viernbukta naturreservat i sør. Der fikk vi et fint nærmøte med fire sjøorrer, som landet i bukta. Gluttsniper var en ny art for noen. Men også et par sandlo holdt til på holmene i bukta. Siden de har vært der før i år, samt litt kurtise så kan vi kanskje håpe på hekking der i år? Makrellterne og låvesvale var årets første for flere av oss, og ved Brønnøya gård på vei tilbake dukket endelig skogduene opp. Ett par som lot seg fotografere på greit hold.


Viernbukta: 13 arter
Totalt 36 arter rapportert.
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1358
Lørdag 4. mai

Svartskog – hører du fuglene?

Arrangør: BirdLife OA i samarbeid med DNT Nordre Follo turlag
Fra Oppegård kirke på Svartskog går vi en lett og fin tur på 8–10 km, i Svartskog landskapsvernområde, hvor vi lytter til fuglesang og observerer fugl. Passer for hele familien! Turen er i samarbeid med Oppegård Turlag. Ta med frokost!

Turleder fra Oppegård Turlag er Harald Teiger.


Svartskog landskapsvernområde
Foto Håkan Billing
Fremmøtested: Oppegård kirke  (finn frem >>)
Tid: 05.30–10.00
Turledere: Håkan Billing >>, Mariella Nora Isabella Filberg Memo >>
Turreferat:
Oppegård Sør: 38 arter
Temperatur 10º, lettskyet, høye skyer, god sikt, ingen nedbør, flau vind
… og kameraet fokuserte på kvisten foran :)Vi lytter på bøksanger og svarthvit fluesnapper

Vi ble 19 deltakere på vandring i Svartskog landskapsvernområde, i samarbeid med DNT Nordre Follo turlag. Været var strålende, og det var full trøkk på fuglesangen. For fløere av deltakerne var både syngende bøksanger og syngende skogdue nye arter. Det var også en opplevelse for mange å se trepiplerkens sangflukt.
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1372
Lørdag 4. mai

Fuglenes dag i Nittedal

Arrangør: BirdLife Nittedal lokallag
BirdLife Norge markerer «Fuglenes dag» over hele landet denne helgen i mai.
Med dette ønsker vi å rette fokus på lokalt fugleliv og naturvern. Vi kombinerer vårt arrangement med deltakelse på miljømarkedet til Nittedal kommune. Vi starter dagen med en fuglevandring langs Nitelva og deltar videre med stand på torget foran Flammen. De fleste lokale miljøorganisasjoner er tilstede.



Stand på miljømarkedet 2023
Foto Eivind Hovin
Fremmøtested: Kulturverket Flammen, Rådhuset, Nittedal kommune  (finn frem >>)
Tid: 08.00–14.00
Turledere: Éric Francois Roualet >>, Tor Skjetne >>
Turreferat:
Sandum: 26 arter

BirdLife Nittedal arrangerte en fugletur for 12 deltagere i forbindelse med Fuglenes dag og Miljødagene i Nittedal. Turen gikk langs Nitelva fra Ørfiskebekken mot Haugmåsan og Gaustadmåsan. Deltagerne fikk innføring i fuglesang av Tor Skjetne, og observerte vanlige arter som gransanger, løvsanger, munk, skogsnipe, og strandsnipe. Totalt ble 26 arter notert i området.
Etter turen holdt BirdLife Nittedal stand på Miljødagene på Flammen sammen med andre miljøorganisasjoner. Her hadde lokallaget aktiviteter som fuglekassesnekring, og de delte informasjon om fuglelivet i Nittedal og deres prosjekter og aktiviteter.
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1385
Søndag 5. mai

Seiersten skanse

Arrangør: BirdLife Drøbak-Frogn lokallag
Området rundt Seiersten skanse ved Drøbak er en av Frogns vakreste lokaliteter. Her er både blomsterenger og særdeles flott løvskog med mange ulike sangere og spettearter. Den for Akershus sjeldne dvergfluesnapperen er også observert her. Rusleturen i Seierstenskogen ender ved kanonbatteriet ca. kl. 11.00, hvor vi speider etter trekkende rovfugl.


Seiersten skanse
Foto Per Morten Groth
Fremmøtested: Follo museum, Belsjøveien 17, 1440 Drøbak  (finn frem >>)
Tid: 07.00–11.00
Turledere: Ståle Dahlberg >>, Per Morten Groth >>
Turreferat:
Seiersten Skanse: 37 arter

Det var 10 deltagere som fikk en fin tur rundt seiersten skanse. det ble observert 37 arter på den 3 timer lange turen.
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1391
Søndag 5. mai

Et annerledes Oslo - fuglekikking i Frognerparken

Opplev et Oslo du ikke visste eksisterte! Oslos grønne lunger huser et yrende fugleliv, og det er heller ikke uvanlig å finne sjeldne arter midt i hovedstaden. Når byens menneskelige aktivitet våkner til live for dagen merker vi ikke så mye til den levende naturen. Fra åttetiden er det storbyens larm som gjør seg gjeldende helt til kvelden.

De første morgentimene etter soloppgang er det imidlertid naturens rushtid. Hver park har sin fantastiske friluftskonsert av fuglelyder. Ornitologene Håkan Billing og Ole Vignes tar deg med på en uforglemmelig naturopplevelse midt i Frognerparken. Her får du oppleve bokfinkens glade trall, løvsangerens vemodige strofer og svarttrostens melankolske fløyting. Ved gode forhold vil vi se og høre 20–30, ja kanskje helt opp mot 40 ulike fuglearter. Alle de vanlige artene blir forklart. Ta med kikkert hvis du har, men det er ingen nødvendighet. Vi har med lånekikkerter og noen teleskoper slik at du får full glede av denne spennende turen.

Turen avsluttes kl. 9.00, og da blir det møte med Foto.no som viser litt av sitt sortiment av kikkerter og annet, og serverer ferskt brød, pålegg, jus, kaffe og te ute i det fri.

Sjekk også Foto.no's nettside: foto.no

Fremmøtested: Hovedinngangen til Vigelandsparken  (finn frem >>)
Tid: 05.00–09.00 Frognerparken * 09.30–11.30 frokost med Leica Store Oslo
Turledere: Håkan Billing >>, Ole Vignes >>
Turreferat:
Frognerparken: 43 arter
Temperatur 10º, helt overskyet, høye skyer, god sikt, ingen nedbør, flau vind
Nesten hele gjengenFrokost i det fri

Det varslede regndråpene holdet seg i skyene, og falt aldri ned på oss 17 som møtte opp i Frognerparken klokken 05.00. Flere personer hadde aldri vært på grytidlig fugletur, og ble overrasket over den imponerende morgenkonserten fuglene holdt for oss. En vintererle satt lenge på en kvist som hang over Frognerbekken, villig poserende slik at alle fikk studert den grundig. Inniblant lydene flettet den inn lyder fra strandsnipe, så likt at vi først trodde det var en vader vi hørte. I Den engelske park fikk alle i gruppen stifte bekjentskap med en trekryper, som villig lot oss studere den på nokså nær avstand. Det er slike, små episoder som fenger fugleinteressen hos folk! Vi så et ekorn, samt 2 rådyr i Den engelske park.
Når turen var over ble vi spandert frokost bestående av ferske baguetter, brus og kaffe, av butikken Foto.no. Pål Elvenes informerte om den nye filialen til Foto.no på Billingstad, som har åpningsfest i morgen, 6. mai klokken 14.
Fugleskolen logo Svarttrost; Rødvingetrost; Kjøttmeis; Skjære; Gråspurv
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1398
Tirsdag 7. mai

Stovivannet

Arrangør: BirdLife Asker og Bærum lokallag
Vannet er omgitt av variert skog og landbruk – gunstig for trekkende fugler.


Stovivannet
Foto Bjørn Olav Tveit
Fremmøtested: Kveisegata, nord for vannet  (finn frem >>)
Tid: 18.00–21.00
Turleder: Bjørn Olav Tveit >>
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1359
Tirsdag 14. mai

Dælivannet

Arrangør: BirdLife Asker og Bærum lokallag i samarbeid med Bærum Elveforum – Bærum naturfestival
Vi går en runde rundt Dælivannet og opplever det mangfoldige fuglelivet i skogen, i våtmarken og i kulturlandskapet. Vi lytter til fuglesang og kanskje får vi med oss bøksanger og kjernebiter. På vannet ser vi etter toppdykkere og ender.


Dælivann
Foto Knut Eie
Fremmøtested: P-plassen på Steinsskogen gravlund i Bærum (er skiltet fra rv. 168 mellom Haslum og Bærums Verk)  (finn frem >>)
Tid: 18.00–21.00
Turledere: Knut Eie >>, Ann Torill Halvorsen >>
Turreferat:
Dælivannet: 40 arter
Temperatur 20º, lettskyet, høye skyer, god sikt, ingen nedbør, vindstille

Det møtte opp 28 personer på denne solrike og varme maidagen. Vi gikk gjennom hasselkalkedellauvskogen nedover mot Dælivannet. I skogen hadde vi blant annet 8 syngende bøksangere. Fuglesang ble det store temaet og flere sangere ble hørt, som f.eks. hagesangere og gulsangere. Både svarthvit fluesnappere og gråfluesnappere var aktive. En padde møtte vi på stien ved sørenden av vannet. I tillegg traff vi på rådyr med og uten gevir.
Fugleskolen logo Trepiplerke; Fuglekonge; Granmeis; Svartmeis; Nøttekråke
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1360
Mandag 20. mai

Urban fugletur / Engervannet

Arrangør: BirdLife Asker og Bærum lokallag i samarbeid med Bærum Elveforum – Bærum naturfestival
Nå er alle våre trekkfuglarter ankommet, og fuglesangen er på det mest intense. Vi skal rusle litt rundt i Sandvika-området for å se etter ulike arter som trives i våre nærområder. Vi tar også en liten tur innom Sandvikselva og Engervannet.


Engervannet
Foto ukjent
Fremmøtested: P-plassen øst for Coop Extra  (finn frem >>)
Tid: 09.00–13.00
Turleder: Terje Bøhler >>
Turreferat:
Sentrum og Engervannet: 39 arter
Temperatur 23º, skyfritt, svak vind

Kun 4 turdeltager på denne fine vårdagen. Dårlig oppmøte på denne 2. pinsedag kan tilskrives langhelg med fridag på fredag også (17. mai). Vi ruslet rundt i Sandvika langs Sandvikselva og hørte på fuglesangen for deretter å ta en tur til Engervann for å se på "vannfugl" der. Det mest oppsiktsvekkende var nok en stokkand-hunn med 8 helt (?) svarte pullus! Var det smaragdand-hannen som var faren? (bilder kommer etterhvert...)
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1361
Tirsdag 21. mai

Fuglesangtur ved Fagerstrand

Arrangør: BirdLife Nesodden lokallag i samarbeid med DNT Nesodden turlag
Fuglesangtur i samarbeid med DNT Nesodden turlag. Vi rusler en rolig kveldstur i området som er påtenkt som mulig framtidig «Munkerud næringsområde» ved Fagerstrand. Skogen er variert, med blant annet fin gammelskog, og det er også områder med jordbruk. Vi forventer et bra utvalg av fuglearter. Ta med kikkert og fuglebok, hvis du har. Vi har noen kikkerter til utlån, og har også med teleskop.

Parkeringsmulighet ved fremmøtestedet. Med buss nordfra, ta linje 565 til Fredsbostubben holdeplass, ankomst kl. 19.29 (med forbehold om endringer i rutetabellen).


Munkerud ved Fagerstrand
Foto Oddvin Lund
Fremmøtested: Ødegårdsveien, Fagerstrand, nær krysset ved Kløftaveien  (finn frem >>)
Tid: 19.30–21.30
Turleder: Oddvin Lund >>
Turreferat:
Munkerud næringsområde: 19 arter
Temperatur 18º, lettskyet, svak vind

Fellestur med DNT Nesodden turlag i området som er planlagt som framtidig næringsområde, «Munkerud næringsområde». Ødegårdsveien til gården og så gjennom skog til Agnorveien. Disiplinert gruppe som fikk med seg endel syngende arter, til dels på lang avstand. Bonusarter var traner og en overflyvende vepsevåk på nært hold.
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1373
Tirsdag 21. mai

Fuglekassetur langs Sandvikselva

Arrangør: BirdLife Asker og Bærum lokallag i samarbeid med Bærum Elveforum – Bærum naturfestival
Vi går fra Sandvika, videre langs Engervannet og inn i Kloppa naturreservat for så å returnere til Sandvika. Engervannet er en svært spesiell innsjø bestående av brakkvann. Fuglelivet her er rikt og interessant.


Sjekk av fuglekasser
Fremmøtested: Birk Sport, Løxaveien 19  (finn frem >>)
Tid: 18.00–20.30
Turleder: Bjørn Odd Frantzen >>
Turreferat:
Sandvikselva v/ Vøyenenga: 31 arter
Temperatur 21º, skyfritt, god sikt, vindstille

Frammøte ved pumpehuset ved BIRK sport i Løxaveien. I T-skjortevær startet turen ved dammen for potensiell oljeoppsamling fra Kolsåsbekken. Her hekker det sivhøne hvert år, også i år. Paret ble sett bevege seg rundt mellom vannplantene. Alltid en god start med sivhøner.
Deretter dreier det seg om sjekk av fuglekasser i et felt med rundt 30 småfuglkasser og et par andekasser. Blåmeis, kjøttmeis, svarthvit fluesnapper og spettmeis i kassene. I noen kasser delvis ferdige reir, mange med egg og i et par var det også små unger. På bakken hoppet det rundt gråtrostunger. Terje Bøhler bidro med å identifisere sangerne og flere gulsangere holdt fine konserter for oss.
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1362
Onsdag 22. mai

Skumringskveld og fuglesang ved Dælivannet, med nogo attåt

Arrangør: BirdLife Asker og Bærum lokallag
Vi går en runde rundt Dælivannet og opplever det mangfoldige fuglelivet i skogen, i våtmarken og i kulturlandskapet, mens vi lytter til fuglesangen og får med oss sommerkveldens farger. De berømte Fleskummalerne malte i området på 1880-tallet og «skumringskunsten» deres blir tema utover fuglekikkinga. Det blir altså fokus på fuglene, fuglesangen og ikke minst Fleskummalerne!


Dælivann
Maleri av Kitty Kielland
Fremmøtested: P-plassen på Steinsskogen gravlund i Bærum (er skiltet fra rv. 168 mellom Haslum og Bærums Verk)  (finn frem >>)
Tid: 21.00–00.30
Turleder: Halfdan Bleken >>
Turreferat:
Dælivannet: 17 arter
Temperatur 20º, skyfritt
Christian Skredsvig: Seljefløyten

Vi startet 14 personer fra gravlunden i nydelig sommervær med over 20 grader og i skyggen av Kolsås. Litt spinkel, men allsidig sang. Landskapet viste seg fra det mest maleriske og kulminerte i skumringen med en glødende, diger måne i sydøst..
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1363
Søndag 26. mai

Fuglenes dag Nesodden

Arrangør: BirdLife Nesodden lokallag
Fugletur med vekt på fuglesang, i samarbeid med DNT Nesodden turlag. Turen går til eikeskogen ved Røer gård. Her får vi oppleve et variert fugleliv, dels i mosaikken mellom eikeskog og dyrket mark, dels gjennom blandingsskog med preg av gammelskog. Vi avslutter med ringmerking av fugleunger i Nesoddparken. Passer for barn (forbehold om egnet ungekull i fuglekassene)! Ta med kikkert og fuglebok, hvis du har. Vi har noen kikkerter til utlån, og har også med teleskop.


foto.no
Foto Bård Bredesen
Fremmøtested: Nesoddparken, Løeshagaveien 49  (finn frem >>)
Tid: 08.20–10.30 fugletur; 10.30–11.00 ringmerking
Turledere: Jan Erik Røer >>, Oddvin Lund >>
Turreferat:
Sandvoll - Røertjern - Altenborg - Røer - Sandvoll: 35 arter
Temperatur 18º, lettskyet, høye skyer, god sikt, flau vind

Tilsammen 10 personer deltok på BirdLife Nesoddens tur med frammøte i Nesoddparken, Sandvoll. Her ble vi møtt av en syngende gulsanger som en fin innledning på turen.

Det var brukbar sangaktivitet første del av turen, men etterhvert ble det både varmere og roligere. Tett løvverk gjorde det ikke så lett å se alle fuglene, men det var en fin morgen i forsommerskogen.
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1375
Søndag 26. mai

Fuglenes dag ved Østensjøvannet

Arrangør: BirdLife OA i samarbeid med Østensjøvannets Venner og Østensjø Husflidlag
Fuglenes dag markeres hvert år over hele landet, mot slutten av mai eller i begynnelsen av juni. Ved Østensjøvannet skjer det mange spennende og morsomme ting rundt Fugleteltet og mange andre stand. Det blir korte fugleturer, foredrag, testing av kikkerter, salg av litteratur, minikurs og fuglebingo. Eget aktivitetstelt for barna!

Ser hele programmet: fuglenesdag.no



Åpning av Fuglenes dag
Foto Jan Erik Haugen
Fremmøtested: Østensjøvannets vestside sør for fugleskjulet  (finn frem >>)
Tid: 11.00–16.30
Turledere: Håkan Billing >>, Finn Arnt Gulbrandsen >>
Turreferat:
Fugleskjulet og området rundt: 37 arter
Temperatur 17º, lettskyet, høye skyer, god sikt, ingen nedbør, svak vind

Det var rundt 250 besøkende på Fuglenes dag ved Østensjøvannet. I løpet av fem timer fikk publikum med seg foredrag, minikurs og fugleturer. Butikken Foto.no stilte ut kikkertmodeller og fotoutstyr, og kunstner Vibeke Knagenhjelm solgt fuglemalerier til inntekt for BirdLife Oslo og Akershus. Les artikkel på birdlife.no: www.birdlife.no/organisasjonen/fylkesavdelinger/osloakershus/nyheter/?id=3484
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1419
Onsdag 29. mai

Semsvannet

Arrangør: BirdLife Asker og Bærum lokallag
Bli med på en runde rundt Semsvannet, Asker sin egen naturperle mot Vestmarka. I tillegg til vannet, er det kulturmark, skogteiger og våtmarker på runden, som delvis er grusvei, delvis god sti.


Semsvannet
Foto Svein Dale
Fremmøtested: Utenfor Smia kafé, NaKuHel-senteret. Benytt offentlig transport, eller parkering før NaKuHel-senteret / Sem gjestegård  (finn frem >>)
Tid: 18.00–21.00
Turledere: Merete Wiken Dees >>, Simon Rye >>
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/1364
Velg aktivitet:

Last ned en
oversikt til å
henge på
veggen >>
Skriver
Klikk på turer (de grønne) bakover i kalenderen for å lese turreferater fra avholdte ekskursjoner.

Alt materiell (design, tekst og bilder) under domenene oa.birdlife.no, nofoa.no og oafugl.no er beskyttet via åndsverkloven. For kreditering av fotografer og illustratører, klikk her.

All material (text, design, and pictures) under the domains oa.birdlife.no, nofoa.no and oafugl.no are copyrighted by law. For credits of photographers and illustrators, click here.