Blank Ekskursjoner og møter Blank
Logo

BirdLife Norge avd. Oslo og Akershus

Her finner du sesongens program. Kalenderen til høyre gir en fin oversikt.
Bestill hele årsprogrammet til å henge på veggen!
 

Velg aktivitet:
 Ekskursjoner
Programmet er satt sammen av BirdLife OA samt våre lokallag.
Med mindre annet er opplyst er turene kostnadsfrie for våre medlemmer, og trenger ingen påmelding.
Du som ikke er medlem er også velkommen, men betaler da kr 100,– per tur ved fremmøte.
Fugleskolen logo I 2007 introduserte vi Fugleskolen, et opplegg for alle fugleinteresserte i Oslo og Akershus, der vi spesielt vil legge turene til rette for små og store som ønsker mer kunnskap og erfaring om våre vanligste arter.
Søndag 5. mai 2019

Et annerledes Oslo - fuglekikking i Frognerparken

Opplev et Oslo du ikke visste eksisterte! Oslos grønne lunger huser et yrende fugleliv, og det er heller ikke uvanlig å finne sjeldne arter midt i hovedstaden. Når byens menneskelige aktivitet våkner til liv for dagen merker vi ikke så mye til den levende naturen. Fra åttetiden er det storbyens larm som gjør seg gjeldende helt til kvelden.

De første morgentimene etter soloppgang er det imidlertid naturens rushtid. Hver park har sin fantastiske friluftskonsert av fuglelyder. Ornitologene Håkan Billing og Ole Vignes tar deg med på en uforglemmelig naturopplevelse midt i Frognerparken. Her får du oppleve bokfinkens glade trall, løvsangerens vemodige strofer og svarttrostens melankolske fløyting. Ved gode forhold vil vi se og høre 20–30, ja kanskje helt opp mot 40 ulike fuglearter. Alle de vanlige artene blir forklart. Ta med kikkert hvis du har, men det er ingen nødvendighet. Vi har med lånekikkerter og noen teleskoper slik at du får full glede av denne spennende turen.

Etter turen går vi gjennom Frognerbekkdalen til Drammensveien 130 hvor Leica Store Oslo serverer ferskt brød, pålegg, jus, kaffe og te. Den prisbelønte naturfotografen Jostein Myre holder foredrag og viser sine fantastike bilder.

Sjekk også Leicas nettside her >>.

Arrantementet er inngår i det offisielle programmet til miljøhovedstadåret 2019.OMH2019_for_Samarbeidspartnere_NORSK_Sirkel_01.png

Fremmøtested: Hovedinngangen til Vigelandsparken  (finn frem >>)
Tid: 05.00–08.00 Frognerparken * 08.30–10.30 Leica Store Oslo
Turledere: Håkan Billing >>, Ole Vignes >>
Turreferat:
Inkl. Den engelske park: 52 arter
Temperatur 4º, delvis overskyet, høye skyer, god sikt, ingen nedbør, vindstille

Årets maitur til Frognerparken var en del av programmet til Oslo miljøhovedstad 2019. Litt kjølig til å begynne med, men 46 fugleinteresserte møtte likevel opp. Alle fikk utdelt vår nye brosjyre over fuglene i hovedstaden.

Vi kom opp i 49 arter under selve turen, men på returen ble det ytterligere tre arter. Det ble artsrekord med god margin på denne aktiviteten, som har blitt avholdt årlig siden 2008.

Nesten alle deltarne ble med til Leica Store Oslo for deilig frokost og et veldig flott foredrag med fuglebilder av Jostein Myre.
Fugleskolen logo Svarttrost; Rødvingetrost; Kjøttmeis; Skjære; Gråspurv
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/954
Onsdag 8. mai 2019

Maionsdager i Bærums-området – Engervannet

Hver onsdag i mai besøker vi vann i Bærumsområdet med fokus på fugl i ulike biotoper: barskog, blandingsskog, vann og kulturmark. Turene er først og fremst ment for deg som ikke er så veldig dreven hobbyornitolog og gjerne vil lære mer, men alle kan være med. Det blir fokusert på fugleskoleartene for denne turen. Les gjerne om dem i fugleboka og lytt på fugle-CD hvis du har, før turen.


Engervannet
Foto ukjent
Fremmøtested: P-plassen øst for Coop Extra  (finn frem >>)
Tid: 18.00–20.30
Turleder: Knut Arne Nygård >>
Turreferat:
Engervannet: 35 arter
Temperatur 10º, lettskyet, ingen nedbør, svak vind

NOF AB tur rundt Engervannet, 14 deltakere. Høydepunktene var kanskje rugende toppdykker og en dverglo på kort hold, ellers ble gravand studert nøye, en utrolig fin fugl!
Fugleskolen logo Trepiplerke; Fuglekonge; Granmeis; Svartmeis; Nøttekråke
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/950
Lørdag 11. mai 2019

Svartskog – Hører du fuglene?

Fra Oppegård kirke på Svartskog går vi en lett og fin tur, ca. 8–10 km, i Svartskog landskapsvernområde, hvor vi lytter til fuglesang og observerer fugl. Passer for hele familien! Turen er i samarbeid med Oppegård Turlag. Ta med frokost!

Turleder fra Oppegård Turlag er Erling Bjarkø.


Svartskog landskapsvernområde
Foto Håkan Billing
Fremmøtested: Oppegård kirke  (finn frem >>)
Tid: 06.00–10.00
Turledere: Håkan Billing >>, Mariella Nora Isabella Filberg Memo >>
Turreferat:
Oppegård Sør: 49 arter
Temperatur 10º, helt overskyet, lave skyer, god sikt, ingen nedbør, flau vind

Den årlige turen for DNT Oppegård turlag resulterte i 17 deltakere. Selv om det var gråvær slapp vi både nedbør og vind. Mulig at været la en liten demper på fuglesangen, men vi fikk da hørt en god del likevel. Fire arter rovfugl var mer enn forventet. Det gikk et gisp gjennom gruppa da en stertmeis plutselig viste seg på nært hold.
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/955
Søndag 12. mai 2019

Seiersten skanse

Området rundt Seiersten skanse ved Drøbak er en av Frogns vakreste lokaliteter. Her er både blomsterenger og særdeles flott løvskog med mange ulike sangere og spettearter. Den for Akershus sjeldne dvergfluesnapperen er også observert her. Rusleturen i Seierstenskogen ender ved kanonbatteriet ca. kl. 11.00, hvor vi speider etter trekkende rovfugl.


Seiersten skanse
Foto Per Morten Groth
Fremmøtested: Follo museum, Belsjøveien 17, 1440 Drøbak  (finn frem >>)
Tid: 07.00–11.00
Turledere: Ståle Dahlberg >>, Per Morten Groth >>
Turreferat:
Seiersten Skanse: 31 arter

Det var 8 deltagere og turleder som møtte opp. Turen gikk fra Skansen og til veisvingbatteriet og tilbake.
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/989
Onsdag 15. mai 2019

Maionsdager i Bærums-området – Dælivann

Hver onsdag i mai besøker vi vann i Bærumsområdet med fokus på fugl i ulike biotoper: barskog, blandingsskog, vann og kulturmark. Turene er først og fremst ment for deg som ikke er så veldig dreven hobbyornitolog og gjerne vil lære mer, men alle kan være med. Det blir fokusert på fugleskoleartene for denne turen. Les gjerne om dem i fugleboka og lytt på fugle-CD hvis du har, før turen.


Dælivann
Foto Terje Bøhler
Fremmøtested: P-plassen på Steinsskogen gravlund i Bærum (er skiltet fra rv. 168 mellom Haslum og Bærums Verk)  (finn frem >>)
Tid: 18.00–20.30
Turleder: Rune Zakariassen >>
Turreferat:
Dælivannet: 39 arter
Temperatur 19º, lettskyet, høye skyer, god sikt, ingen nedbør, svak vind

Onsdagsturen rundt Dælivann samlet 21 deltakere denne flotte maikvelden. Lite vind ga gode lytteforhold.
Høydepunktet ble en vakker lappfiskand hann som viste seg godt frem på vannspeilet på Dælivannet sammen med kvinand hunn.
Fugleskolen logo Hettemåke; Gråmåke; Låvesvale; Kråke; Stær
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/951
Lørdag 18. mai 2019

Nitelvas sumpskoger

Turen går langs Nitelva fra Mosenteret til Gaustadmåsan og tilbake igjen. Dette blir en rundtur på begge sider av vassdraget med spennende partier karakterisert av sumpskog og torvmyr. På denne tiden har mange sangere ankommet, gulsanger (Nordens nattergal) blir en av målartene. Ta på fottøy som tåler våte partier! Husk mat og drikke.


Nitelva med Ørfiskebekken.
Foto Tor Skjetne
Fremmøtested: Mosenteret ved Prøysen-statuen  (finn frem >>)
Tid: 07.00–11.00
Turleder: Tor Skjetne >>
Turreferat:
Haugsmåsan-Gaustadmåsan (Nitelva): 52 arter
Temperatur 10º, helt overskyet, lave skyer, middels sikt, regnbyger, flau vind

Ekskursjon NOF Nittedal lokallag. Våt formiddag, dog 8 deltakere og fint fugleliv med stor sangaktivitet
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/956
Søndag 19. mai 2019

Naturbussen

Naturbussen tar oss til fem av de mest spennende grønne lungene i Oslo by. Arrangementet er gratis og åpent for alle. Påmelding er ikke nødvendig. Så ta med hele familien for en urban fugletur med Naturbussen!

Både ornitologer og botanikere er klare til å guide deg rundt.

Rutedetaljer:
• Hovedinngangen til Frognerparken kl. 08.00
• Slottsparken ca. kl. 09.45
• Botanisk hage ca. kl. 11.30
• Valle Hovin ca. kl. 13.30
• Ekeberg ca. kl. 15.00

Klokken 16.00 er turen over, og vi tar en oppsummering av opplevelsene på de ulike stedene. Ta gjerne med nistepakke, så hygger vi oss litt ekstra i Ekebergskråninga.

OMH2019_for_Samarbeidspartnere_NORSK_Sirkel_01.png


Naturbussen
Fremmøtested: Hovedinngangen til Vigelandsparken  (finn frem >>)
Tid: 08.00–16.00
Turleder: Håkan Billing >>
Turreferat:
Frognerparken: 30 arter
Temperatur 8º, helt overskyet, lave skyer, middels sikt, regnbyger, flau vind

Startskuddet for det nye konseptet Naturbussen gikk i gråvær og regn, men regnet opphørte etterhvert. Det var i alt ca. 30 personer som var med i Naturbussen. Ruta gikk Frognerparken–Slottsparken–Botanisk hage–Hovindammen–Ekeberg, med slutt klokken 16.30. Høydepunkter i Frognerparken ble sivhøne og trekryper.


Slottsparken: 30 arter

Like etter at vi gikk av Naturbussen kom det to lange strofer fra en syngende gulirisk. Tre personer fikk med seg denne «bomben». Vi begynte ved de to dammene ved baksiden av Slottet. Botaniker Anders Often hadde mye interessant å fortelle om trærne i parken. Bård Bredesen fra Bymiljøetaten i Oslo kom og holdt et kort foredrag om parkforvaltningen i Oslo.


Tøyenparken (Botanisk hage): 27 arter

Neste stopp med Naturbussen var Botanisk hage. Her fikk alle høre tyrkerduen synge.


Valle-Hovin: 19 arter

Naturbussen stoppes så ved Valle Hovin, og ved Hovindammen ble vi møtt av John Sandøy som fortalte en del om sjeldne arter han har observert ved dammen. Og det var ikke få! Så kjørte han et lite «måkeshow» for oss.


Ekeberg: 35 arter

Siste stopp med Naturbussen var Ekeberg. Der fikk vi høre bøksanger synge på hele fem ulike steder, mens gjøken ko-ko-et i bakgrunnen. Anders Often kan fortelle hvor mye som helst om hvilken plante som helst, på en meget interessant og fengende måte. Forbipasserende stoppet gjerne opp for å høre om både planter og fugler.
Totalt 49 arter rapportert.
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/961
Onsdag 22. mai 2019

Maionsdager i Bærums-området – Kjaglidalen

Hver onsdag i mai besøker vi vann i Bærumsområdet med fokus på fugl i ulike biotoper: barskog, blandingsskog, vann og kulturmark. Turene er først og fremst ment for deg som ikke er så veldig dreven hobbyornitolog og gjerne vil lære mer, men alle kan være med. Det blir fokusert på fugleskoleartene for denne turen. Les gjerne om dem i fugleboka og lytt på fugle-CD hvis du har, før turen.


Kjaglidalen
Foto Randi Hausken (WC)
Fremmøtested: Bjørumsaga bussholdeplass  (finn frem >>)
Tid: 18.00–20.30
Turleder: Bjørn Olav Tveit >>
Fugleskolen logo Sanglerke; Taksvale; Buskskvett; Tornsanger; Gulspurv
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/952
Søndag 26. mai 2019

Fuglenes dag Nesodden

Fuglenes dag på Nesodden begynner med fugletur i den rike og storvokste Røerskogen. Røer gård ligger i et kulturlandskap omkranset av store eikeblandingsskoger. Dette regnes for å være den største eikeskogen i Oslo og Akershus, og dekker over 300 mål. Ved Røertjernet er det mulighet for både ender og annet. Turen avsluttes med ringmerking av fugleunger i Nesoddparken ca. klokken 10.30–11.30.

Resten av dagen vies aktiviteter i og ved Nesoddparken, med blant annet fuglerebusløp og kunstaktiviteter. Det serveres mat og drikke.

Arrangementet er i samarbeid med Miljøhagen og kunstnerne i Nesoddparken, og er spesielt rettet mot barn og barnefamilier.




Trolsk stemning i eikeskogen.
Foto Bård Bredesen
Fremmøtested: Nesoddparken  (finn frem >>)
Tid: 08.30–10.30 fugletur; 10.30–11.30 ringmerking; 11.30–13.30 aktiviteter i Nesoddparken
Turledere: Ellen Tove Andreassen >>, Jan Erik Røer >>, Hans Tjernshaugen >>
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/957
Søndag 26. mai 2019

Fuglenes dag ved Østensjøvannet

Fuglenes dag markeres hvert år over hele landet, mot slutten av mai eller i begynnelsen av juni. Ved Østensjøvannet skjer det mange spennende og morsomme ting rundt Fugleteltet og mange andre stand. Det blir korte fugleturer, foredrag, testing av kikkerter, salg av litteratur, minikurs og fuglerally. Eget aktivitetstelt for barna!

Arrangementet er i samarbeid med Østensjøvannets Venner.
Østensjø Husflidlag sørger for bevertning.

Arrangementet inngår i det offisielle programmet for miljøhovedstadåret 2019.OMH2019_for_Samarbeidspartnere_NORSK_Sirkel_01.png



Åpning av Fuglenes dag 2015
Foto Jan Erik Haugen
Fremmøtested: Østensjøvannets vestside sør for fugleskjulet  (finn frem >>)
Tid: 11.00–16.30
Turledere: Håkan Billing >>, Amund Kveim >>
Turreferat:
Ved fugleskjulet: 45 arter
Temperatur 14º, delvis overskyet, høye skyer, god sikt, ingen nedbør, liten kuling eller mer

Fuglenes dag ved Østensjøvannet. Les utførlig referat på birdlife.no:
www.birdlife.no/organisasjonen/fylkesavdelinger/osloakershus/nyheter/?id=2373

Der kan du lese om ødeleggende vindkast i kulingstyrke, barnetelt, fuglefotografering og mer.
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/958
Onsdag 29. mai 2019

Maionsdager i Bærums-området – Dælivann

Hver onsdag i mai besøker vi vann i Bærumsområdet med fokus på fugl i ulike biotoper: barskog, blandingsskog, vann og kulturmark. Turene er først og fremst ment for deg som ikke er så veldig dreven hobbyornitolog og gjerne vil lære mer, men alle kan være med. Det blir fokusert på fugleskoleartene for denne turen. Les gjerne om dem i fugleboka og lytt på fugle-CD hvis du har, før turen.


Dælivann
Foto Terje Bøhler
Fremmøtested: P-plassen på Steinsskogen gravlund i Bærum (er skiltet fra rv. 168 mellom Haslum og Bærums Verk)  (finn frem >>)
Tid: 18.00–20.30
Turleder: Per Christian Stensland >>
Turreferat:
Dælivannet: 33 arter
Temperatur 15º, delvis overskyet, ingen nedbør, lett bris
Ekskursjonsdeltagere ved Skotta Gård

NOF OA ekskursjon "Maionsdag". 10 deltagere.
Fugleskolen logo Grønnspett; Bøksanger; Gransanger; Løvsanger; Bokfink
--
Permalenke: oa.birdlife.no/aktivitet/953
Velg aktivitet:

Last ned en
oversikt til å
henge på
veggen >>
Skriver
Klikk på turer (de grønne) bakover i kalenderen for å lese turreferater fra avholdte ekskursjoner.

Alt materiell (design, tekst og bilder) under domenene oa.birdlife.no, nofoa.no og oafugl.no er beskyttet via åndsverkloven. For kreditering av fotografer og illustratører, klikk her.

All material (text, design, and pictures) under the domains oa.birdlife.no, nofoa.no and oafugl.no are copyrighted by law. For credits of photographers and illustrators, click here.